Meditation

Hvad er meditation?

Meditation forbindes ofte med et stereotypt billede af en eksotisk person siddende i skrædderstilling med begge hænder formet som et o.

Meditation er dog langt mere end dette, da det er et redskab, der kan fungere som et fristed i nutidens stressede samfund og give din uendelige tankestrøm en pause.

Grundlæggende er meditation en disciplin, hvor man forsøger at komme bag om tanker, følelser og impulser og ind i en dybere tilstand af ro.

Meditation forandrer vores måde at fungere mentalt og følelsesmæssigt på. Man kan sige, at meditation møblerer lidt om i hjernen, og at det ændrer os som mennesker.

Effekten af meditation

Listen over de positive effekter meditation bringer med sig, er lang. De mest markante effekter som du vil kunne mærke tydeligt i din hverdag, er, at du får et langt større overskud i hverdagen og får evnen til at opnå fuldkommen ro og koble fuldstændigt af. Dette medfører en mindre stresset hverdag, hvor du får tid og ro til at nyde nuet.

Under meditation aktiveres kroppens intelligens. Krop og sind hænger sammen, og vi kan gennem fokuseret opmærksomhed påvirke både vores krop og sind. Vores sind er typisk optaget af, hvordan vi kan finde glæde, lykke, tilfredshed osv. Derfor reagerer vores opmærksomhed på interesser i det ydre, der tilfredsstiller os. Derfor er vores sind aktivt det meste af tiden.

Når sindet falder til ro, falder kroppen også til ro og omvendt. Når kroppen er i ro, begynder kroppen at afbalancere og reparere sig selv. Denne indre bevægelse sætter på ny, gang i sindet. Derfor kan der opstå forstyrrende tanker og følelser, som ikke altid er gode. Men husk på at effekten er god. Det er ligesom restitution efter hård fysik træning. Kroppen kan være øm, men når du hviler, gør kroppen selv arbejdet. Det er derfor vigtigt at lære at lytte til kroppens behov. Kroppen kalder på det, den har behov for.

Når vi lytter til det ydre for at tilfredsstille vores indre, oplever vi betinget glæde eller lykke. Når vi lytter til vores indre, kan vi med tiden og træning opleve ubetinget glæde og lykke. I træning af dit bevidste nærvær gennem meditation, bliver du bedre til at lytte til dig selv, og hvad der bevæger sig i dit indre.

Meditation skaber hjerneforandringer, som giver mindre tendens til stress, bedre koncentrationsevne, større tilfredshed, større evne til at føle med andre og større ro. Glæde får vores hjerne til at yde bedre, og uanset hvilken aktivitet vi står overfor, vil vi være bedre til at udføre den, hvis vi er glade og ikke bruger vores energi på f.eks. utilsigtede bekymringer.

Erfaring og forståelse fås gennem øvelser over tid ligesom ved træning eller motion, hvor du bliver bedre og bedre, des mere du øver dig. Hvis du holder pause falder du tilbage. Og hvis du har en stabil træning bag dig, kan du relativt hurtigt finde rytmen igen. Effekt stiger over tid. Man siger at Mindfulness meditationsøvelser har en akkumulerende effekt. Det vil sige, at du oplever, at effekten stiger over tid.