19-10-2018

Tilgivelse - klik her

Tilgivelse

Tilgivelse er ikke altid let og hvad betyder tilgivelse egentlig?

Jeg har egentlig altid tænkt, at hvis man tilgiver nogen, som har gjort én ondt – så har man også accepteret det, der er sket - og man er klar til ”glemme”. Denne opfattelse eller måske nærmere personlige holdning - endte med at holde mig ”fanget” i over 20 år.

”Jeg har været så vred og hadefuld”. 

Jeg havde gjort det forbi med min ekskæreste på grund af en ukontrolleret jalousi. Det endte desværre ikke kun med et brud – de næste år blev fyldt med fysisk og psykisk vold mod mig og også psykisk terror mod min familie. Politiet var også indblandet undervejs - indtil han en nat sprang en rørbombe i mit barndomshjem, og den sårede min far. Pludselig var hele vores historie på forsiden af diverse aviser samt i tv-avisen. Der startede en mediestorm, som vi ikke kunne kontrollere - det var meget ubehageligt. Dette er en lang historie, som der b.la kan høres lidt om i mit foredrag - ”fanget i spiseforstyrrelsens kvælende hånd”.

”Jeg kan bare sige én ting – så er der ikke langt fra kærlighed til had”. 

Selvom han kom i fængsel og fik polititilhold - så var det ikke nok. Og slet ikke nok tid i fængsel. Han havde i så langtid ødelagt mit liv. Det havde sat sig til åbne sår, som fik nogle konsekvenser for mig efterfølgende.  Så jeg ønskede kun det værste for ham. Jeg har altid sagt – jeg tilgiver ham ALDRIG. Jeg tror, at der for mig lå en vis værdighed i at sige, at jeg ikke kunne tilgive – fordi jeg forbandt det med, IKKE at acceptere, det han havde gjort.

Som årene er gået, har det ikke fyldt hver dag – men det har ikke ligget langt væk. Måske også fordi, at jeg har holdt så godt fast i IKKE at tilgive og glemme. Når jeg har tænkt på det, har min krop og mit sind reageret med en voldsom vrede. En vrede som jeg kunne dyrke i flere dage. Jeg har givet ham skylden for så meget. Nogen gange har det været en tilfredsstillelse, lige at kunne holde fast i den vrede – bare lige for at slå fast, at jeg ikke har glemt - og aldrig gør det. Men de tanker og følelser gjorde ikke noget positivt ved mig – tværtimod. Samtidig har min ekskæreste jo været helt uvidende om min vrede og had. Han har ikke bedt om en tilgivelse, som jeg kunne ”straffe” ham med – ikke at give ham. Det har udelukket påvirket mig selv.

”Til tider kunne det føles mere smertefuldt end det sår, jeg led, at tilgive min ekskæreste der påførte det. Og alligevel er der ingen fred uden tilgivelse”. 

Efter jeg startede hos en terapeut, og jeg har fået mindfulness og meditation ind i mit liv, har jeg nu lært, at tilgivelse IKKE betyder, at man accepterer det der er sket – det betyder, at man tilgiver sig selv, for at have holdt fast i det der skete - og samtidig sætter man sig selv fri.

Det var ikke helt så let, som det kan lyde. Det har været en proces, hvor jeg har arbejdet med min vrede og smerte – og ikke mindst fået sat ord på. Samtidig har jeg i over et år via en meditation forsøgt, at lukke min ekskæreste ”ind” - og på den måde prøve at tilgive. Det har været ekstra svært, fordi jeg skulle ”tilgive” både det han har gjort mod mig, men også det han har gjort mod min far - at få vendt følelsen til, at jeg sætter mig selv fri ved tilgivelsen.

Min ekskæreste fortjener ikke min tilgivelse – men jeg fortjener fred. Derfor har det endelig lykkes mig at ”tilgive” og give slip – slip på min vrede. Jeg fandt en indre ro.

”Tilgivelse er selvkærlighed – tilgivelse sætter én fri”. 

Så lad os lige slå fast – tilgivelse er IKKE at acceptere. Så hvis du har været udsat for noget frygteligt af den ene eller anden art, hvis én du har holdt af, har såret dig, eller gjort dig ondt - så betyder tilgivelse IKKE, at du syntes det der er sket var i orden.

Tilgivelse er også et spørgsmål om at give slip på fortiden og vide, at selvom noget var forkert, er vejen fremad at begynde forfra.

Tilgivelse er et valg. Det er noget du vælger at gøre, når du kan mærke, at det er tid til at give slip. Jeg ville ønske, at jeg havde været klar noget før, men jeg skulle lige lære det - og nu er jeg FRI.

Så prøv at tilgive – og sæt dig selv fri.

 

Kram og tanker til dig derude

Rikke Helbo