Spiseforstyrrelse.

Hvad er en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, der starter som en overlevelsesstrategi og udvikler sig til en livsstilssygdom – der bliver den eneste måde personen kan overskue at leve sit liv på.

  • På det ydre plan er personen så forstyrret i sit forhold til at spise, til mad, krop og vægt, at det styrer og forstyrrer personens almindelige liv.

  • På det indre plan er det en psykisk tilstand af nervøsitet og kaos, der opstår, når livet bliver for svært på et følelsesmæssigt plan og for uoverskueligt på et mentalt plan.

Jeg ved, hvor hårdt det er at kæmpe med en spiseforstyrrelse og hvor hårdt det er, at skulle forklare omverdenen, hvad der sker indeni mig, når jeg faktisk ikke selv helt forstår det.

Jeg ved også, hvad det vil sige at leve med et misbrug, med skam over det man gør, med løgne, med skyldfølelse over for min familie og at ens liv er styret af kontrol.

Jeg ved, hvad det vil sige pludseligt at blive set som en spiseforstyrrelse og ikke den skrøbelige person, der gemmer sig bagved - og som er en person som alle andre - hvor der bliver fokuseret på handlingen og ikke grunden til handlingen.

”Du er IKKE en spiseforstyrrelse – du HAR en spiseforstyrrelse”

Jeg har oplevet, at min familie reagerede med en afmagt, der blev til vrede, frustrationer og bebrejdelser over det jeg gjorde mod familien. Jeg ved i dag, at det er en naturlig reaktion. Men den gjorde, at jeg oveni at kæmpe med min sygdom, også kæmpede med en konstant dårlig samvittighed over for dem - det sidste jeg ville, var jo at såre dem.

Jeg ved også, hvor inderligt ens nærmeste gerne vil prøve at forstå og lytte, men hvor svært det er at snakke om, når man i deres øjne kan se, at de faktisk ikke forstår det, man gør – hvilket også er naturligt.

Jeg ved, af egen erfaring, hvor befriende det er at tale med nogen, der har mærket samme smerte på egen krop. At tale med én der er kommet ud på den anden side er motiverende – og det gør det nemmere at åbne op, og ikke mindst giver det håb. Der er ingen fordomme – kun gensidig forståelse.

Det er så hårdt at være ”fanget i spiseforstyrrelsens kvælende hånd” og samtidig forsøge at have et normalt liv ved siden af. Frustrationen kan næsten være lige så opslidende, og man bruger så mange unødvendige kræfter på at skulle forklare og forsvare, hvordan man har det. Man føler sig kort og godt alene.

 Men du er IKKE alene - jeg VED præcis, hvordan du har det.

Har du en spiseforstyrrelse, eller er du pårørende, og har du spørgsmål, som du tænker, jeg kan svare på, så må du meget gerne skrive til mig. Det er vigtigt at understrege, at jeg ikke er uddannet terapeut. Og jeg vil stærkt anbefale mennesker med en spiseforstyrrelse at få psykologhjælp eller anden professionel hjælp. Det er vigtigt at snakke med én, der ved, hvad det er, og som er uddannet til at tage sig af det. De kan give nogle redskaber, som kan være brugbare i processen. Men da jeg selv har haft en spiseforstyrrelse, så har jeg et godt udgangspunkt for at lytte, forstå og vejlede dig.

”Den professionelle og den personlige erfaring er en god kombination af behandling”.

Jeg har mange års erfaring inden for rådgivning af b.la spiseforstyrrelse. Jeg har siden år 2009 arbejdet som frivillig hos LMS (landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade), hvor jeg både har rådgivet, været støtte/kontaktperson (telefonisk) og holdt foredrag om min personlige historie.

Et personligt råd fra mig, når du søger hjælp:

Mærk efter om der er god kemi. Det er yderst vigtigt, at kemien er der fra starten, da det baner vejen til fortrolighed. Tillid er vigtigt for at kunne åbne op om det, der gør ond. Du skal føle dig tryg og afslappet, og den følelse skal du have både under og efter rådgivningen/behandlingen.

Det skal være et sted, hvor du finder et frirum, hvor du ikke skal tage hensyn til nogen eller noget – du kan bare være dig - helt uden filter.

Du kan også læse mine blogindlæg om spiseforstyrrelse.

 

”Vi er IKKE frie til at vælge, hvad der sker med os. Men vi ER frie til at vælge, hvordan vi vil reagere over for det, der sker os"